Rouwverwerking Apeldoorn

Verlies en rouw

Dat de dood bij het leven hoort zal niemand bestrijden of ontkennen. Verliezen we een dierbare, dan is het niet meer dan normaal dat je daar een tijdlang invloed van in je leven ondervindt. Hoe lang je ongeveer ‘hoort’ te rouwen kan niemand zeggen. Soms heeft het tijd nodig. Maar er zijn vormen van gecompliceerde rouw, waarbij het eigenlijk wel verstandig is om hulp te zoeken.

Chronische rouw

Het sterke gevoel van rouw en verlies neemt niet af naar mate de tijd verstrijkt. Er zijn duidelijk waarneembare symptomen zoals je zeer regelmatig alleen en verdrietig voelen.

Ontkende rouw

Door langdurige ontkenning of het sterk onderdrukken van emoties blijft een rouwreactie uit. Rouwgevoelens worden vaak niet toegelaten, iemand stort zich in zijn werk.

Gesomatiseerde rouw

In plaats van een rouwreactie laat de nabestaande een veelheid aan lichamelijke klachten zien

Uitgestelde rouw

Je kunt je sterk houden om andere gezinsleden op te vangen, waarbij je eigenlijk zelf niet toe komt aan rouwen. Wanneer het overlijden een gevolg is van een traumatische gebeurtenis kan dit gevolgen hebben voor de rouwverwerking.

Symptomen van gecompliceerde rouw

- Depressiviteit
- Angststoornis
- Post-traumatische stress stoornis
- Misbruik van alcohol, drugs of geneesmiddelen
- Opleving van psychiatrische stoornis

Hulp bij rouwverwerking in Apeldoorn

Wil je hulp bij rouwverwerking in Apeldoorn? Van ver komen mensen naar mijn praktijk in Apeldoorn. Ik begeleid mensen bij rouw-, trauma- en verliesverwerking. Herken je jezelf of een naaste in het bovenstaande? Neem gerust contact met me op via 06 27353431 of via tranceforma@planet.nl.